Delta Dunării face parte din lista celor mai frumoase locuri de vizitat în România. Este cea mai bine conservată deltă din Europa, iar din 1990 Delta Dunării este considerată rezervație a biosferei, alături de alte rezervații naturale din România, și este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

Delta Dunării este a treia ca mărime din Europa, iar la nivel mondial se află pe locul 22. Se întinde pe o suprafață de 5.700 de kilometri pătrați, iar de la an la an crește cu aprozimativ 40 de metri pătrați. Din toată suprafața Deltei, doar 10% este reprezentată de uscat, în timp ce peste 3.000 de kilometri pătrați sunt reprezentați de ecosisteme naturale terestre și acvatice. Toate aceste zone ale Deltei sunt incluse în Patrimoniul UNESCO în cadrul programului “Omul și Biosfera”.

În Deltă se regăsesc peste 5.500 de specii, dintre care peste 1.800 sunt de plante, iar multe dintre ele sunt plante ocrotite de lege în România. Aproximativ 78% din vegetația Deltei Dunării este preponderent specifică zonelor umede și este reprezentată de specii precum: papură, salcie pitică, pipirig, stuf sau rogoz. Pe grindurile fluviale se întâlnesc frecvent arbori și arbuști precum: plop alb, plop negru, tufe de mure, dar și cătină. De asemenea, pe marginea canalelor se observă o varietate de nuferi, dar și plante carnivore precum otrățelul de baltă.

În Deltă un loc aparte îl ocupă și Pădurea Letea, una dintre cele mai vechii rezervații naturale de la noi din țară.

Fauna Deltei este reprezentată în principal de reptile, păsări, pești și amfibieni, printre care: broasca verde, marea broască de lac, broasca de copac, calcanul, hamsia, stavridul, somnul, bibanul, sturionul sau macroul. În ceea ce privește mamiferele, în Deltă există peste 50 de specii în zone uscate izolate, dar și în mlaștini. Acestea includ: vulpe, nurcă europeană, bizon, mistreț, castor, pisică sălbatică, raton și ermină. În ceea ce privește păsările din Deltă, există peste 300, dintre care aproximativ 130 sunt păsări migratoare. Printre cele mai renumite păsări din Deltă se numără: egrete, lebede, rațe, gâște, dar și specii mai rare precum gâscă cu gât roșu sau micul cormoran. Desigur, nu uităm de pelicani, păsările emblematice ale Deltei. Iată două specii: pelicanul comun și pelicanul creț.

Curiozitati despre Delta Dunării
- Delta Dunării este singura deltă din lume declarată Rezervație a Biosferei, în cadrul Programului UNESCO „Omul și Biosfera”, din 1991.
- În Deltă există singurele păduri de nisip din România, pădurea Letea și pădurea Caraorman. Există încă viță de vie de până la 25 de metri lungime.
- În apele Deltei se află cel mai mare pește de apă dulce din lume: codul (Huso huso). Codul este un pește care poate trăi până la 100 de ani și poate fi imens. Pe lângă zecile de plante protejate prin lege, există două plante carnivore în Deltă: vidra de mlaștină (Utricularia Vulgaris) și aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa).

- Cea mai mare pasăre răpitoare din Deltă este Vulturul cu coadă albă (Haliaetus albicilla).
- Cea mai mare pasăre din Deltă este pelicanul cretan (Pelecanus crispus), aripile sale ajungând la 3,2 metri.
- Cel mai mare mamifer de aici este mistrețul. Poate ajunge la o greutate de 200 de kilograme. Cel mai mic mamifer din Deltă este chitcanul.
- Cele mai longevive animale din Delta Dunării sunt broasca țestoasă de pământ și broasca țestoasă de apă. Pot trăi până la vârsta de 120 de ani.

Lucruri mai puțin cunoscute despre Deltă

- În Delta Dunării este cea mai mică densitate a populației din România. Iată un rezident de 30 de hectare.

- Delta este cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe glob.

- Cel mai mare pește capturat în Delta Dunării a fost un cod de 882 kg în 1980 în Sfântu Gheorghe.

- Sulina este singurul oraș din Deltă care are port la Dunăre, dar și la Marea Neagră. Este orașul situat la cea mai joasă altitudine din România.

- Delta se află pe teritoriul României într-un procent de 82%, restul se află pe teritoriul Ucrainei.

- Șarpele este una dintre cele mai agresive specii din Deltă. Este cel mai lung șarpe din Europa, Elaphe sauromates, șarpele cu patru dungi, cu o lungime de până la 2 metri și este supranumit “balaurul brogean”.

- În Deltă există și o specie de fluture numită „ochi de păun”. Anvergura aripilor poate fi de până la 18 cm.

- Brațul Sfântului Gheorghe al Deltei este cel mai vechi braț al Dunării. S-a format înainte de era noastră și a atins această formă în secolul al VIII-lea. Are o lungime de peste 100 de kilometri.

- Delta are, de asemenea, două muzee dedicate pasionaților de pescuit: Casa Pescarilor din Mahmudia și Muzeul Lotcii din Mila.

Va asteptam in mirifica Delta Dunarii !